Haber
2014-01-26 10:17:15
KREDİ MASRAFLARINI GERİ ALABİLİRSİNİZ

KREDİ MASRAFLARININ GERİ ALINMASI MESELESİ

 

Bankalara işi düşmemiş ve haliyle kredi kullanmamış pek bir memur yoktur. Bundan hareketle esasen tüm vatandaşlarımız için bir kazanım olan ve Yargıtay tarafından onaylanmış bulunan son 10 yıl içerisinde kullanılmış olan krediler için masraflarının (komisyon, doysa ücreti, ekspertiz ücreti  vb. ad altında) geri alınması konusunda sorumlu ve üyesinin yanında olan sendika olma gereği yol göstermek adına Eğitim Bir-Sen Ordu Şubesi Mevzuat ve Hukuk Birimi olarak bu makaleyi yazma gereği duyduk.

 

Kimler kredi masrafını geri isteyebilir?

 

Bankalardan her ne ad altında olursa olsun alınan her türlü kredi kullanıcısı başvuru hakkına sahiptir. Kredi sözleşmesinde böyle bir masrafın alınacağına dair herhangi bir hüküm yoksa başvuru yapılması uygundur. Yargıtay'ın ilgili kararı gereği son 10 yıl içinde kullanılmış olan krediler için başvuru yapılabilir.

 

Ne yapılması gerekiyor?

 

Kredi masrafının alınması için aşağıdaki yol haritasının takip edilmesi yeterlidir.

 

1. Aşama: Kredi kullanmış olduğunuz banka şubesi müdürlüğüne hitaben bir ihtar mektubu yazarak ödediğiniz dosya masrafının iadesi talep edilmelidir. Bu mektup mutlaka iadeli taahhütlü olarak yollanmalıdır. Çekmiş olduğunuz kredi türüne göre hazırlanmış olan ihtarname örneklerini ekten indirerek kullanabilirsiniz. (Konut kredisi çekenler için ayrı, diğerleri için ayrı belirtilmiş olup, örnekteki kırmızı olan yerler silinerek kendi bilgilerinizi yazmanız gerekmektedir.)

Bankanın kredi dosya masrafını iade etmesi durumunda sorun kalmayacaktır. Genelde bankalar talebi reddeceği için 2. aşamaya geçmek gerekecektir. Bu aşamada bankalar sizlerden ekstre vermek için bir miktar ücret yatırmanızı isteyebilir. Bu ücrette yatırılarak dekontu mutlaka alınmalıdır. Bu ücrette haksız kazanç olduğu için daha sonra hakem heyeti aşamasında bu ücrette geri alınacaktır.

 

2. Aşama: Bankanın dosya masrafını ödemeyi kabul etmemesi üzerine

 

a- Dosya masrafı miktarı 1.272,19-TL'nin altında ise bulunduğunuz ilçenin Tüketici Hakem Heyetine dilekçe ile başvurulacaktır.

b- Dosya masrafı 1.272,19-TL'nin üstünde ise doğrudan Tüketici Mahkemelerine dava açılmalıdır. Tüketici mahkemesi bulunmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurulması yeterlidir.

Bu aşamalarda hakem heyetine başvuru dilekçesi yardımı veya kendisi hiç uğraşmak istemeyen üyelerimiz için sendikamız avukatına vekalet verme imkanları sendikamız şubesince sağlanacaktır.

 

 

Erkut ŞAHİN
Eğitim Bir-Sen Ordu Şubesi
Mevzuat ve Toplu Sözleşme
Başkan Yardımcısı

Ayrıntılı Bilgi İçin:

Eğitim Bir-Sen Ordu Şube Başkan Yardımcısı Erkut ŞAHİN: 0532 4405782

Eğitim Bir-Sen Ordu Şubesi Avukatı Akın GÖL: 0452 2230750

Konut Kredisi Çekenler İçin Dilekçe Örneği

Diğer Krediler İçin Dilekçe Örneği

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen